A pénztárgépek adatforgalma

Folyamatosan zajlanak az átállások az online pénztárgép-rendszerre. Sajnos még nagyon sok kereskedő azt sem tudja, hogy nem csupán a kasszákért kell százezreket fizetniük, hanem az adatszolgáltatás havidíja is több ezreket jelenthet majd. Pillanatnyilag az ábra az, hogy több tízezer boltosnak egy cég biztosítja az adatforgalmat.

Elképzelhetően az első online pénztárgépek, 130-170 ezer forintba kerülnek majd. Ezenkívül az  üzletvezetőknek fel kell majd arra is készülniük, hogy nem csupán a készülékeket kell kifizetniük, hanem az úgynevezett adatforgalmi díjat is havonta. Ezt majdhogynem az okostelefonok mobil-adatforgalmának díjához lehet hasonlítani leginkább, mivel az online pénztárgépek működési elve az, hogy mobilhálózaton keresztül információkat küldjenek a forgalomról az adóhatóságnak. A tudható adatok, információk szerint az ágazat szereplői most avégett aggódnak, hogy az egekig szökhet ez a havidíj. Mivel az új pénztárgépekben – a mobiltelefonokkal szemben – nem cserélhető a SIM-kártya, mert az a gyártás során kerül a gépekbe és azt onnan kiszerelni nem lehet. Például ha egy tulajdonos új szolgáltatóval szeretne szerződni, ahhoz feltehetően új SIM-kártya is kellene, viszont ezt csak egy új online pénztárgép megvásárlásával érheti el, ami szintén nem kevés összeg. A pénztárgépek, amelyeket jelenleg gyártanak és amelyekből a kezdeti időszakban a legtöbb lesz forgalomban, egyetlen szolgáltató, a Mobil Adat Kft. SIM-kártyáit tartalmazzák majd. Ez pedig azt jelenti egyesek szerint, hogy mivel erre még nincs konkrét szabályozás, a szolgáltató bármilyen árat elkérhet akár havonta a kereskedőktől az adatforgalomért. A híresztelések szerint ez a havidíj nem kizárt, hogy elérné a havi 5-10 ezer forintot is, viszont ez a magas összeg azért se lenne indokolt, mert az adatforgalom eléggé alacsony. A bankkártya-leolvasók (POS-terminálok), amik szintén kevés adatforgalmat bonyolítanak le, havi díja mindössze 500 forint körül mozog. Több kereskedő is azt szeretné elérni, hogy ezt a havidíjat maximálják jogszabállyal. Kérik, hogy egyfajta hatósági árat alakítsanak ki a havi díjjal kapcsolatban. A helyzetet az is nehezíti, hogy nem tudni a nagyobb mobilszolgáltatók mikor lépnek be a piacra. Viszont a határidő már igencsak szűkös, ugyanis év végéig át kell állniuk a boltosoknak az új típusú pénztárgépek használatára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>